15 Μαρτίου 2009

ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ - 4η Εκδήλωση - "Ενημέρωση σχετικά με τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στη Λακωνία"

Ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. ΜΑΝΗΣ) πραγματοποίησε το Σάββατο 07/02/09 και ώρα 7:00 μμ στο πνευματικό κέντρο της Ι. Μ. Γυθείου, τη δεύτερη εκδήλωση από την αρχή του έτους, η οποία είχε ενημερωτικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα και αφορούσε στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων (σκουπιδιών).

Μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Λακωνίας, κ. Στ. Αργειτάκος, ο οποίος ανέλυσε την υπάρχουσα κατάσταση και τον προβλεπόμενο σχεδιασμό στο Ν. Λακωνίας και ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, κ. Φ. Κυρκίτσος (Δρ. Περιβαλλοντολόγος), ο οποίος ενημέρωσε διεξοδικά το κοινό για τα περιβαλλοντικά προβλήματα από τα απορρίμματα και τα οφέλη της ανακύκλωσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι από τους Δήμους Γυθείου και Οιτύλου οι οποίοι έκαναν σύντομες παρεμβάσεις και παρατηρήσεις, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι και στη συνέχεια ακολούθησε γόνιμη συζήτηση με ερωτήσεις από το κοινό.

Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση την έκριναν επιτυχημένη καθώς το θέμα αναλύθηκε από τους πλέον ειδικούς, δόθηκαν διεξοδικές απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυψαν και το κοινό διαφωτίστηκε σε πάρα πολλά θέματα για τα οποία υπήρχε άγνοια και σύγχυση.

Παρ’ όλα όμως τα θετικά που ακούσαμε για τη διοργάνωση, εμείς ως Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης διατηρούμε κάποιους προβληματισμούς 1) σχετικά με την προσέλευση κόσμου, Δημοτικών Αρχών και Τοπικών Επαγγελματικών Συλλόγων, στην ενημερωτική μας εκδήλωση και 2) σχετικά με τον επίσημο σχεδιασμό της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο άμεσο μέλλον.
Σχετικά με το πρώτο, θεωρούμε πως η προσέλευση και του κόσμου και των επίσημων φορέων και εκπροσώπων έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερη για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά την καθημερινότητα όλων μας και επιπλέον υπάρχει ελλειμματική ενημέρωση. Θεωρώντας λοιπόν πως η μικρή συμμετοχή οφειλόταν σε άλλους λόγους, που δεν είναι της παρούσης, και πάντως όχι στο ότι η μεγάλη πλειοψηφία είχε ήδη γνώση του θέματος, κρίναμε σκόπιμο να κάνουμε μια μικρή περίληψη όσων ειπώθηκαν στην εκδήλωση, προς ενημέρωση του ευρύτερου κοινού, την οποία και θα δημοσιεύσουμε.