15 Μαρτίου 2009

ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ - 5η Εκδήλωση - ΜΑθητικός Διαγωνισμός Φωτογραφίας "Γιάννης Βουρλίτης"

Το Σωματείο «Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ)», σε συνεργασία με τον «Σύνδεσμο Τσεριωτών Αττικής (Ο Ευαγγελισμός)» καί άλλους τοπικούς συλλόγος, διοργανώνει «Μαθητικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας» με λήξη στις 21/5/09 για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Μάνης (Γυθείου και Αρεόπολης Καρδαμύλης και Κάμπου) με το όνομα «Γιάννης Βουρλίτης» και θέμα «Μάνη» με την άδειά και την υποστήριξή του γραφείου της Β΄ βάθμιας Εκπάιδευσης Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Το φωτογραφικό αυτόν διαγωνισμό τον εμπνευστήκαμε, αφενός για να τιμήσουμε τον φωτογράφο της Μάνης Γιάννη Βουρλίτη, ο οποίος πρόσφατα απεβίωσε και αφετέρου για να παρακινήσουμε τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της Μάνης να δουν τον τόπο που ζουν με μια άλλη πιο καλλιτεχνική και σε βάθος ματιά μέσα από το φωτογραφικό φακό, γνωρίζοντας και ανακαλύπτοντας ενδεχομένως (και με τη βοήθεια των καθηγητών τους) πράγματα, μέρη, ιστορικά γεγονότα μνημεία, φυσικά κάλλη κλπ., που ίσως στην καθημερινότητα περνάνε απαρατήρητα.

Στόχος είναι τα παιδιά να διοχετεύσουν ενέργεια σε δραστηριότητες που ανυψώνουν το πνεύμα, να αποκτήσουν ένα ενδιαφέρον χόμπυ, να μάθουν περισσότερα για τον τόπο τους να τον αγαπήσουν και να τον προστατεύσουν, ενώ παράλληλα να εκτιμήσουν και το έργο ενός φωτογράφου, που σε δύσκολα -και χωρίς σπουδαία τεχνολογικά μέσα-, χρόνια «όργωσε» τη Μάνη αποθανατίζοντας τοπία, ανθρώπους, χωριά, γεγονότα και γενικότερα τη Μάνη μιας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί, αφήνοντάς μας κληρονομιά σπουδαίες φωτογραφίες, αλλά και τη δωρεά μιας φωτογραφικής έκθεσης που σήμερα φιλοξενείται στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχείου του Γυθείου.

Ήδη υπάρχει συνεργασία με τους υπέυθυνους για το διαγωνισμό καθηγητές των σχολείων και το σύλλογό μας, ώστε να παροτρύνουν τα παιδιά στην προσπάθεια τους, βοηθώντας τα σε όποιο θέμα ενδεχομένως χρειαστούν βοήθεια (πχ. στην επιλογή των φωτογραφιών, στη διαδικασία αποστολής τους, σε θέματα επικοινωνίας με το σύλλογο μας, σε τεχνικά ζητήματα κλπ) χωρίς φυσικά να χαθούν διδακτικές ώρες. Επίσης χρήσιμο θα ήταν να επισκεφθούν οι μαθητές την έκθεση φωτογραφίας που δώρισε ο Γιάννης Βουρλίτης στο Δήμο Γυθείου και φιλοξενείται στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχείου του Γυθείου.

Σε επόμενη δημοσίευση θα ακολουθήσουν οι λεπτομέρειες και οι όροι του μαθητικού διαγωνισμού φωτογραφίας «Γιάννης Βουρλίτης» και η αίτηση συμμετοχής για τους μαθητές.