20 Μαρτίου 2009

ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ - Πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού στο Σκουτάρι του Δήμου Γυθείου

Tην Κυριακή 15/03/09, ύστερα από πρόσκλησή του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Ομίλου Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. ΜΑΝΗΣ), πραγματοποιήθηκε συνάντηση με κατοίκους και επαγγελματίες του Δ.Δ. Σκουταρίου, με σκοπό να ενημερωθούν οι κάτοικοι, σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες δραστηριοποίησης των πολιτών προς την κατεύθυνση αυτή.

Μετά από γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, καταλήξαμε στην από κοινού δράση και την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης χαρτιού στο Δ.Δ. Σκουταρίου. Το σωματείο μας θα κατασκευάσει δύο κάδους ανακύκλωσης (από σίδηρο και πλέγμα), που θα τοποθετηθούν στο Δ.Δ. Σκουταρίου και θα είναι μόνο για χαρτιά και χαρτοκιβώτια, ενώ ταυτόχρονα θα συμμετέχει σε συστηματική ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με την ανακύκλωση. Επίσης, από κοινού με τον πάρεδρο του Δ.Δ. Σκουταρίου, αποφασίσαμε να ζητήσουμε από το Δήμο Γυθείου την άμεση τοποθέτηση των μπλε κάδων ανακύκλωσης, που αντιστοιχούν στο εν λόγω Δ.Δ. και στους οικισμούς του, με σκοπό να προχωρήσουμε και στην ανακύκλωση άλλων υλικών. Την αποκομιδή και την αποθήκευση των υλικών, που θα συλλέγονται σε όλους αυτούς τους κάδους ανακύκλωσης, προσφέρεται να την αναλάβει το σωματείο μας, έως ότου μπορέσει να αναλάβει έργο ο Δήμος Γυθείου ή όποιος άλλος επίσημος φορέας.

Επίσης οι επαγγελματίες που συμμετείχαν στη συνάντηση μας, εξέφρασαν την πρόθεση τους να βοηθήσουν σε κάθε προσπάθεια καλλωπισμού των οικισμών του Δ.Δ. Σκουταρίου, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασαν την οργή και την πικρία τους για την εγκατάλειψη που βιώνουν από τη Δημοτική Αρχή, η οποία -όπως ειπώθηκε- δεν ενδιαφέρεται για την αποκομιδή των σκουπιδιών στα χωριά του Γυθείου, αλλά μόνο για το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης του Γυθείου.

Εμείς ως σωματείο με ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα περιβάλλοντος, θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση έναρξη της ενημέρωσης των κατοίκων όλου του δήμου συστηματικά και με πολύμορφους τρόπους και όχι μόνο με το μοίρασμα της τσάντας και των πανώ της Ε.Ε.Α.Α Α.Ε. (Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), ώστε οι κάτοικοι να είναι προετοιμασμένοι και να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, όταν τοποθετηθούν οι μπλε κάδοι. Από πλευράς μας, ήδη έχουμε θέσει σε εφαρμογή διάφορους τρόπους ενημέρωσης στο Δ.Δ. Σκουταρίου, όπου πήραμε την απόφαση να λειτουργήσουμε πιλοτικά την ανακύκλωση χαρτιού και επεξεργαζόμαστε κι άλλους. Σε κάθε περίπτωση είμαστε πρόθυμοι -εφόσον το επιθυμεί ο οποιοσδήποτε επίσημος φορέας ή σύλλογος- να μοιραστούμε τις ιδέες μας περί ανακύκλωσης και να συνεργαστούμε.

Σύντομα θα επανέλθουμε με συγκεκριμένη πρόταση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο Δήμο Γυθείου, (ανεξάρτητα από καθυστερήσεις της επίσημης Πολιτείας) και γενικότερα, καθώς και τρόπους πολλαπλής αξιοποίησης.