24 Μαρτίου 2009

ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ - Τι έγινε με τα σκουπίδια στο Γύθειο

Ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ)συμμετείχε στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που έγιναν στο Γύθειο στις 5 και 6 Μαρτίου, λόγω των ατελείωτων λόφων σκουπιδιών που κατέκλυζαν την πόλη και τα γύρω χωριά.
Το πρόβλημα είναι γνωστό και ταλαιπωρεί τους κατοίκους του Δ. Γυθείου και τον τόπο πάνω από 8 χρόνια, όμως τον τελευταίο μήνα η κατάσταση είχε ξεφύγει εντελώς.
Η κατάσταση έγινε άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία αφού η αποκομιδή των σκουπιδιών είχε διακοπεί, λόγω μη εύρεσης χώρου εναπόθεσης, καθώς ο Δήμος Γυθείου δεν διαθέτει δική του χωματερή.

Για αρκετά χρόνια την αποκομιδή των απορριμμάτων πραγματοποιούσαν ιδιώτες εργολάβοι που τα μετέφεραν σε ΧΑΔΑ ή ΧΥΤΑ άλλων περιοχών με υπέρογκο κόστος για το Δήμο και τους Δημότες του Γυθείου. Η εγκατάσταση των δεματοποιητών, που προωθεί η περιφέρεια Πελοποννήσου σε τρία σημεία στο νομό, έχει αναβληθεί για μετά το Πάσχα και λύση δε διαφαίνεται στον ορίζοντα αφού ο Δήμος δε δείχνει διατεθειμένος να συνεχίσει να πληρώνει εργολάβους, αλλά και οι γύρω Δήμοι που εξυπηρετούσαν κατά καιρούς την κατάσταση δε δείχνουν διατεθειμένοι να συνεχίσουν να το κάνουν.

Έτσι με πρωτοβουλία του συνδέσμου Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των μαθητών της πόλης, σε συνεργασία και με άλλους συλλογικούς φορείς (όπως ο δικός μας σύλλογος) και τους μαθητές, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία έξω από το Δημαρχείο του Γυθείου και σταμάτησαν τη λειτουργία των Δημοτικών και Γυμνασίων, ενώ στο Ενιαίο Λύκειο έγιναν μαθήματα μετά την 3η διδακτική ώρα.

Την επόμενη μέρα 6 Μαρτίου 2009 οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν και ο σύνδεσμος Γονέων και κηδεμόνων των μαθητών, το σωματείο μας και άλλοι φορείς έκλειναν κατά διαστήματα το δρόμο της εθνικής οδού Γυθείου-Σπάρτης και Σπάρτης-Αρεόπολης στο ύψος της ΕΤΕΛ στις Αιγιές από τις 9 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι.

Ο Δήμος Γυθείου εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία αποποιείται τις ευθύνες στην παρούσα χρονική περίοδο και ρίχνει όλο το φταίξιμο από την 1-1-09 και μετά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που καθυστερεί την εγκατάσταση των δεματοποιητών και το θέμα δείχνει να φτάνει σε αδιέξοδο. Όμως τελικά γίνεται παρέμβαση των δύο βουλευτών Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σκανδαλάκη και κ. Αποστολάκου και τα σκουπίδια αρχίζουν να μαζεύονται από την επόμενη μέρα...
Σε ερώτηση από τον Τύπο που έγινε στο Δήμαρχο Γυθείου, εκείνος απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για το πώς ακριβώς διευθετήθηκε το θέμα και απλώς αρκέστηκε να αναφέρει πως λύση δόθηκε με τη βοήθεια των δύο βουλευτών...

Οι κινητοποιήσεις μας τελικά έφεραν αποτέλεσμα. Mα όπως φαίνεται... και τα σκουπίδια... θέλουν το βουλευτή τους!!!