16 Αυγούστου 2009

Τιμητική Βραδιά - Αφιέρωμα στο φωτογράφο της Μάνης Γιάννη Βουρλίτη και Τελετή βράβευσης των μαθητών που πήραν μέρος στο Διαγωνισμό Φωτογραφίας

Ο Μαθητικός Διαγωνισμός Φωτογραφίας «Γιάννης Βουρλίτης» με θέμα «ΜΑΝΗ» που ξεκίνησε το Φεβρουάριο 2009 και έληξε στις 21 Μαΐου 2009 με τη συμμετοχή σειρών τριών-τεσσάρων φωτογραφιών από τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων Γυθείου και Αρεοπόλεως, (δυστυχώς δεν υπήρξαν συμμετοχές από την Έξω Μάνη) ολοκληρώνεται την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009 και ώρα 9:00 μ.μ. με μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Γύθειο στην Πλατεία του Δημαρχείου.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του κατ’ εξοχήν φωτογράφου της Μάνης, Γιάννη Βουρλίτη, με προβολή φωτογραφιών του από τη Μάνη του ’50 και του ’60 και κύρια ομιλήτρια τη συγγραφέα Βούλα Δαμιανάκου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι βραβεύσεις των μαθητών Γυμνασίων - Λυκείων Γυθείου και Αρεόπολης, που έλαβαν μέρος στο Μαθητικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας προς τιμήν του «Γιάννη Βουρλίτη», με αντίστοιχη προβολή των δικών τους σειρών φωτογραφιών από τη Μάνη του σήμερα.

Το σωματείο μας προχώρησε στη διοργάνωση αυτού του διαγωνισμού αφενός για να τιμήσει το έργο του Γιάννη Βουρλίτη που σε δύσκολα -και χωρίς σπουδαία τεχνολογικά μέσα-, χρόνια «όργωσε» τη Μάνη αποθανατίζοντας τοπία, ανθρώπους, χωριά, γεγονότα και γενικότερα τη Μάνη μιας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί, αφήνοντάς μας κληρονομιά σπουδαίες φωτογραφίες μαζί με τη δωρεά μιας φωτογραφικής έκθεσης που σήμερα φιλοξενείται στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχείου του Γυθείου και αφετέρου για να προτρέψει τα παιδιά να αποκτήσουν ένα ενδιαφέρον χόμπι, να διοχετεύσουν ενέργεια σε δραστηριότητες δημιουργικές, μαθαίνοντας περισσότερα για τον τόπο τους, ανακαλύπτοντας τους ανεξάντλητους κρυφούς και φανερούς θησαυρούς της και τέλος εκτιμώντας και προστατεύοντας αυτούς.

Η Κριτική Επιτροπή που ορίστηκε [Επαγγελματίες Φωτογράφοι:Χρήστος Βλάχος από την Αθήνα και Βασίλης Γεωργιάδης από τη Σπάρτη μαζί με τους ερασιτέχνες: Γιώργο Βενιζελέα από την Έξω Μάνη (Τσέρια), Μαργαρίτα Καρλαύτη από την Κάτω Μάνη (Γύθειο) και Αντώνη Κοιλάκο από τη Μέσα Μάνη (Πύργος Διρού)], ανέλαβε και έφερε εις πέρας το «άχαρο» έργο της βαθμολόγησης των σειρών φωτογραφιών, που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό, επειδή όμως θέλαμε να επικροτήσουμε τη συμμετοχή των μαθητών και να τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν να φωτογραφίζουν και να λαμβάνουν μέρος σε ανάλογους διαγωνισμούς, αποφασίσαμε πέρα από τη βράβευση των μαθητών με τη μεγαλύτερη γενική βαθμολογία, να βραβεύσουμε και να τιμήσουμε με διάφορους τρόπους, ΟΛΟΥΣ τους μαθητές που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό.

Γι΄αυτό το λόγο δεν θα ανακοινώσουμε ακόμα τα ονόματα των διακριθέντων, αλλά θα περιμένουμε ΟΛΟΥΣ τους μαθητές να παραβρεθούν στην τελετή βράβευσης τους και να παραλάβουν εκεί τα βραβεία τους.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Γυθείου στο πλαίσιο των «Μαραθωνησείων 2009» και συντονίζεται από τον Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Όμιλο Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ) και το Σύνδεσμο Τσεριωτών Αττικής (Ο Ευαγγελισμός), σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μάνης (παρ/μα Γυθείου) και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Γυθείου.

Ευχαριστίες και επαίνους για την υποστήριξη που μας παρείχαν καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού αξίζουν όλοι οι εκπαιδευτικοί που ενεπλάκησαν, και ιδιαίτερα η κα Δημακόγιαννη, η κα Κρητικού, η κα Μουτζουρέλλη, ο κος Κούζουνας και ο κος Σιμιστήρας, καθώς και ο Δ/ντης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κο Ν. Μαραμπέας που από την πρώτη στιγμή, στάθηκε στο πλευρό μας και υποστήριξε την πρωτοβουλία μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα τοπικά ΜΜΕ που πρόβαλαν το διαγωνισμό και ιδιαιτέρως στους τοπικούς Ραδιοφωνικούς σταθμούς: Αντέννα Ν.Ελλάδας, Αστέρι FM, Best FM, Fantasy, Fly FM και Ράδιο Πολιτεία, που αφιλοκερδώς «έπαιζαν» καθημερινά για ένα μήνα σχεδόν, σχετικό σποτάκι.

Επίσης η προγραμματισμένη εκδήλωση και οι βραβεύσεις των μαθητών δε θα ήταν δυνατές αν εκτός από τις χορηγίες των συνεργαζόμενων συλλόγων (βιβλία για όλους τους μαθητές από το Σύνδεσμο Τσεριωτών Αττικής (Ο Ευαγγελισμός) με τα "Λαογραφικά της Έξω Μάνης" του Στ.Ξανθέα) δεν υπήρχαν και οι υπόλοιποι χορηγοί μας. Θερμές ευχαριστίες στην οικογένεια Βουρλίτη και στις εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη» για τη χορηγία των πρώτων βραβείων (12 λευκώματα "Εικονοβίβλος της Μάνης" του Γ. Βουρλίτη), στα φωτογραφικά καταστήματα του Γ. Σαραντίδη για τη χορηγία του πρώτου βραβείου (φωτογραφική μηχανή) και του Γ. Κουλουριανάκου για τη χορηγία του δεύτερου και τρίτου βραβείου (φωτογραφική μηχανή και πολυμηχάνημα), καθώς και στο βιβλιοπωλείο του Α. Χριστοδουλάκου για τη χορηγία γραφικής ύλης. Τέλος, ευχαριστίες στο Δ. Γυθείου για τη φιλοξενία