21 Αυγούστου 2009

Τιμητική Βραδιά - Αφιέρωμα στο φωτογράφο της Μάνης Γιάννη Βουρλίτη και βραβεύσεις μαθητών που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό Φωτογραφίας στη μνήμη του

Ο Μαθητικός Διαγωνισμός Φωτογραφίας «Γιάννης Βουρλίτης» με θέμα «ΜΑΝΗ» που ξεκίνησε το Φεβρουάριο 2009 και έληξε στις 21 Μαΐου 2009 με τη συμμετοχή μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων Γυθείου και Αρεοπόλεως, (δυστυχώς δεν υπήρξαν συμμετοχές από την Έξω Μάνη) ολοκληρώθηκε με μια σεμνή και επιτυχημένη εκδήλωση την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009 και ώρα 9:00 μ.μ. στην Πλατεία του Δημαρχείου του Γυθείου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δημάρχου Γυθείου κου Μ. Βολάκου και συνεχίστηκε με την εισαγωγή της Μ. Καρλαύτη σχετικά με τη Μάνη και παράλληλη προβολή φωτογραφιών σε αντιστοιχία με το κείμενο. Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι πρόεδροι των δύο εκ των συνεργαζόμενων συλλόγων, κα Γ. Δημακόγιαννη και κος Α. Χριστοδουλάκος και στη συνέχεια πήρε το λόγο η κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης κα Βούλα Δαμιανάκου για να μιλήσει για το Γιάννη Βουρλίτη και το έργο του με μια μεστή ομιλία που περιελάμβανε ολόκληρη την ελληνική γραμματεία. Παράλληλα με την ομιλία, γίνοταν προβολή φωτογραφιών του Γ. Βουρλίτη της Μάνης του ’50 και του ’60 που συγκίνησε και ανέσυρε μνήμες στους μεγαλύτερους, ενώ έδειξε τη Μάνη και τους ανθρώπους μιας άλλης εποχής στους νεότερους.
Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του Δ/ντη Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κου Νίκου Μαραμπέα σχετικά με το έργο του Γ. Βουρλίτη και το μαθητικό διαγωνισμό φωτογραφίας και η βραδιά συνεχίστηκε με τις βραβεύσεις ΟΛΩΝ των μαθητών Γυμνασίων - Λυκείων Γυθείου και Αρεόπολης, που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό Φωτογραφίας προς τιμήν του Γιάννη Βουρλίτη, με αντίστοιχη προβολή των δικών τους σειρών φωτογραφιών, από τη Μάνη του σήμερα.

Εδώ να σημειώσουμε πως αποφασίσαμε πέρα από τη βράβευση των μαθητών με τη μεγαλύτερη γενική βαθμολογία, να βραβεύσουμε και να τιμήσουμε ΟΛΟΥΣ τους μαθητές που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό, γιατί κατά τη γνώμη μας άξιζαν βραβεία πολύ περισσότεροι από δώδεκα, και επιπροσθέτως μεγαλύτερη σημασία από την όποια διάκριση, έχει η συμμετοχή και η ενθάρρυνση των μαθητών να συνεχίσουν να φωτογραφίζουν και να λαμβάνουν μέρος σε ανάλογους διαγωνισμούς.
Έτσι όλοι οι μαθητές παρέλαβαν το βιβλίο του Στ. Ξανθέα «Λαογραφικά της Έξω Μάνης» προσφορά του συνεργαζόμενου συλλόγου «Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής (Ο Ευαγγελισμός)», οι δώδεκα πρώτοι πήραν και το φωτογραφικό λεύκωμα του Γ. Βουρλίτη «Εικονοβίβλος της Μάνης», προσφορά της οικογένειας Γ. Βουρλίτη και των εκδόσεων «Αδούλωτη Μάνη», ενώ οι τρεις πρώτοι, εκτός των άλλων, πήραν φωτογραφικές μηχανές και πολυμηχάνημα προσφορά των φωτογραφικών καταστημάτων Γ. Σαραντίδη (Α’ βραβείο) και Γ. Κουλουριανάκου (Β’ και Γ’ βραβείο).

Οι φωτογραφίες των παιδιών ήταν πραγματική αποκάλυψη για τους παρευρισκόμενους και συγκίνησαν με την αμεσότητα και την απλότητα τους, ενώ ταυτόχρονα οι συλλήψεις των παιδιών, αγκάλιαζαν πτυχές απ’ τη ζωή των ανθρώπων και τοπία από ολόκληρη τη Μάνη. Οι καλύτερες σειρές φωτογραφιών των παιδιών, σύντομα θα εκτεθούν στην ιστοσελίδα του σωματείου μας www.peripolomanis.gr ή/και στο blog του συλλόγου μας http://peripolomanis.blogspot.com ενώ στις προθέσεις μας είναι να αποτελέσουν κινητή έκθεση, που θα προβάλεται σε διάφορες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα που θα διοργανώνουν στο μέλλον οι εμπλεκόμενοι σύλλογοι και θα αφορούν τη Μάνη.

Η εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Γυθείου στο πλαίσιο των «Μαραθωνησείων 2009», συντονίστηκε από τον Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Όμιλο Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ) και το Σύνδεσμο Τσεριωτών Αττικής (Ο Ευαγγελισμός), σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μάνης (παρ/μα Γυθείου) και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Γυθείου και έκλεισε με επίσκεψη των παρευρισκομένων στην αίθουσα Τελετών του Δ. Γυθείου όπου φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφιών με θέμα τη Μάνη, δωρεά του Γ. Βουρλίτη.
Αυτή η επίσκεψη αποκάλυψε την τέχνη του Γ. Βουρλίτη και άγνωστες πτυχές της Μάνης σε πάρα πολλούς ανθρώπους, που ενώ ζούσαν στο Γύθειο δεν ήξεραν την υπάρξη της έκθεσης ή δεν είχαν μπορέσει να την επισκεφθούν στο παρελθόν.

Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως οι φωτογραφίες αυτές αποκαλύπτουν τον «πλούτο» της περιοχής μας στον επισκέπτη και αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για τον τόπο μας, ενώ δίνουν κίνητρο και στις νεότερες γενιές, να ασχοληθούν με τη φωτογραφία ή/και να ανακαλύψουν που βρίσκονται τα εικονιζομενα μέρη και να τα γνωρίσουν καλύτερα. Ως εκ τούτου, πρέπει κατά τη γνώμη μας να γίνουν κάποιες ενέργειες. 1) να προστατευθούν από τη φθορά του χρόνου μπαίνοντας σε κάδρα, 2) η ύπαρξη της έκθεσης να γίνει γνωστή στο κοινό με κάποια πινακίδα έξω από το Δημαρχείο και 3) να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση του κοινού σε αυτή τουλάχιστον κάποιες μέρες και ώρες. Εξ’ άλλου ας μην ξεχνάμε πως αυτή ήταν και η επιθυμία του εκλιπόντος φωτογράφου και δωρητή.

Κλείνουμε, με ευχαριστίες και επαίνους για την υποστήριξη που μας παρείχαν καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού σε όλους τους εκπαιδευτικούς που ενεπλάκησαν, στους διευθυντές των σχολείων που συμμετείχαν και ιδιαίτερα στην κα Δημακόγιαννη, στην κα Κρητικού, στην κα Μουτζουρέλλη, στον κο Κούζουνα, στον κο Πατσουράκο και στον κο Σιμιστήρα, που εθελοντικά προσφέρθηκαν και βοήθησαν τα παιδιά, καθώς και στο Δ/ντη Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κο Μαραμπέα που από την πρώτη στιγμή, στάθηκε στο πλευρό μας και υποστήριξε την πρωτοβουλία μας. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ που προέβαλαν το διαγωνισμό και ιδιαιτέρως στους τοπικούς Ραδιοφωνικούς σταθμούς: Αντέννα Ν.Ελλάδας, Αστέρι FM, Best FM, Fantasy, Fly FM και Ράδιο Πολιτεία, που αφιλοκερδώς «έπαιζαν» καθημερινά για ένα μήνα σχετικό σποτάκι, καθώς και στο Δ. Γυθείου για τη φιλοξενία.
Επίσης η προγραμματισμένη εκδήλωση και οι βραβεύσεις των μαθητών δε θα ήταν δυνατές χωρίς τους χορηγούς μας: την οικογένεια Βουρλίτη, τις εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη», τα φωτογραφικά καταστήματα του Γ. Κουλουριανάκου και του Γ. Σαραντίδη, το Σύνδεσμο και στον πρόεδρο του Συνδέσμου Τσεριωτών Αττικής κο Γ. Βενιζελέα, καθώς και το βιβλιοπωλείο του Α. Χριστοδουλάκου.