25 Νοεμβρίου 2010

Καθαρισμός εγκαταλελειμμένου λατομείου από σκουπίδια και αποτροπή μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα (μέρος 3)

Όπως σας είχαμε ενημερώσει και με προηγούμενα δελτία τύπου, στην περιοχή μεταξύ Καρυουπόλεως και Νεοχωρίου υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο (νταμάρι), έκτασης περίπου 1 στρέμματος με μια τρύπα έκτασης 300 τ.μ και βάθους 25 μ. περίπου, που λόγω του γνωστού προβλήματος του Δήμου Γυθείου όσον αφορά τα απορρίμματα και την αποκομιδή τους, παρουσιάζει εικόνα χωματερής, μια και αρκετοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής πετούν τα σκουπίδια τους εκεί.

Όμως στην περίπτωση του εν λόγω μικρού λατομείου, το θέμα δεν μένει μόνο στην επιφανειακή ρύπανση. Ένας δρόμος χωρίζει το νταμάρι από το ποτάμι της περιοχής και επειδή από κάτω είναι προφανές πως υπάρχει υδροφόρος ορίζοντας, γύρω του υπάρχουν αρκετές γεωτρήσεις με την πιο κοντινή να είναι στα τριάντα μέτρα μακριά, και τη δημοτική, από την οποία υδρεύονται αρκετά χωριά της περιοχής (Σκουτάρι, Παρασυρός, Νεοχώρι, Καλύβια, κ.α). να βρίσκεται μόλις τριακόσια μέτρα (300 μ.) μακριά και να αντλεί νερό από τα μόλις εκατόν εξήντα μέτρα (160 μ.) βάθος.

Είναι λοιπόν προφανές πως η δημόσια υγεία κινδυνεύει και πως η ρίψη σκουπιδιών στον εν λόγω χώρο πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει.

Γι’ αυτό τον λόγο, ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ) πραγματοποίησε στις 6/11/10 καθαρισμό από σκουπίδια με τους εθελοντές του σωματείου μας και χωματουργικά μηχανήματα φίλων του συλλόγου μας, στον περιβάλλοντα χώρο του λατομείου, (ενός στρέμματος περίπου) και προέβη επίσης και σε μια πρόχειρη περίφραξη, προκειμένου να εμποδίσει τη ρίψη άλλων σκουπιδιών εκεί, μετά τον καθαρισμό.

Επειδή όμως ο καθαρισμός δεν ολοκληρώθηκε τότε, το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010 από τις 11:00 πμ και μετά, ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ) με τους εθελοντές του, θα βρίσκεται ξανά εκεί, με την υποστήριξη κλιμακίου εθελοντών του σωματείου «ΓΑΙΑ» (που στον προηγούμενο καθαρισμό δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω ανωτέρας βίας) για να προβούμε στον καθαρισμό του νταμαριού ΚΑΙ μέσα στο λάκο του (έκτασης περίπου 300 τ.μ. και βάθους 25 μ.) με χρήση κατάλληλου εξοπλισμού και μηχανημάτων.

Καλούμε το Δήμο Γυθείου να ανταποκριθεί και να προβεί σε άμεση αποκομιδή των απορριμάτων που θα ανασυρθούν, καθώς και άλλους συλλόγους, εθελοντές και κατοίκους της περιοχής να έρθουν κοντά μας, να συνδράμουν στο έργο μας και να εμποδίσουν τη μόλυνση να συνεχίζει την υπόγεια διαδρομή της ως το ποτήρι μας.