4 Απριλίου 2014

Το Περι.Πολ.Ο Μάνης πήγε... νηπιαγωγείο!







Ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης (Περι.Πολ.Ο Μάνης) με χαρά αποδέχτηκε την πρόταση, που του έγινε από το 123ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, να συνεισφέρει με σπόρους ντόπιων ποικιλιών σε μια ενημερωτική εκδήλωση των δύο τμημάτων του νηπιαγωγείου, για γονείς και παιδιά,   με θέμα «Αστικός λαχανόκηπος». Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης ενός προγράμματος για σωστή διατροφή και έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Απριλίου 2014.


Προσκεκλημένη ομιλήτρια ήταν η αντιπρόεδρος του σωματείου μας κ. Μαργαρίτα Καρλαύτη, όπου πραγματοποίησε μία παρουσίαση ειδικά διαμορφωμένη για τα μικρά παιδιά με κύριο θέμα τους σπόρους (ντόπιων ποικιλιών, υβριδικών και μεταλλαγμένων) δίνοντας έμφαση στη βιοποικιλότητα, τον τρόπο καλλιέργειάς χωρίς φυτοφάρμακα και την εξοικείωση των παιδιών με διαφόρων ειδών σπόρους. Απώτερος στόχος ήταν αφενός τα παιδιά να καταλάβουν τη σημασία της βιοποικιλότητας και της διατήρησης των ντόπιων σπόρων και αφετέρου να παροτρυνθούν οι μεγάλοι, μέσω των μικρών, να καλλιεργήσουν στο μπαλκόνι ή στην αυλή τα δικά τους λαχανικά. 

Μετά την παρουσίαση που έγινε στα παιδιά, πραγματοποιήθηκε ομιλία με το ίδιο θέμα στους γονείς τους, όπου εκτός από τα θέματα των σπόρων (υβριδικών, μεταλλαγμένων, ντόπιων ποικιλιών) τη σχετική νομοθεσία που τους διέπει και την επικίνδυνα φθίνουσα πορεία της βιοποικιλότητας παγκοσμίως, παρουσιάστηκαν καλλιεργητικές τεχνικές που μπορούν να αναπτυχθούν σε μικρούς χώρους, όπως ένα μπαλκόνι ή μια μικρή αυλή στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον. Επίσης παρουσιάστηκαν: κατασκευή σπορείου-θερμοκηπίου με υλικά ανακύκλωσης, «έξυπνες» γλάστρες, απλές οικονομικές κατασκευές για οικιακό κομποστοποιητή, καθώς και οδηγίες για παρασκευή κομπόστ από τα «άχρηστα» υλικά της κουζίνας και του κήπου μας.

Η εκδήλωση έκλεισε μοιράζοντας ένα 4σέλιδο φυλλάδιο στους γονείς με συμβουλές για συλλογή σπόρων, οικιακό σπορείο, φύτευση-καλλιέργεια, παρασκευή κομπόστ και κατασκευή κομποστοποιητή, καθώς και φακελάκια με ντόπιους σπόρους μυρωδικών, κηπευτικών, χορταρικών και λουλουδιών. Κάθε παιδάκι διάλεγε τυχαία δύο φακελάκια, που στη συνέχεια (αν δεν ικανοποιόυσαν τις δυνατότητες για σπορά της οικογένειας) μπορούσε να ανταλλάξει με συμμαθητές του ή μαζί μας.


Ο ενθουσιασμός, το κέφι, το ενδιαφέρον και η αγάπη που έδειξαν τα μικρά παιδιά για σπόρους και φυτά, μας γέμισε ελπίδα για το μέλλον και είμαστε σίγουροι πως η αξιολογότατη προσπάθεια των εκπαιδευτικών για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων σε θέματα διατροφής, θα συνεχιστεί και θα δώσει πλούσιους και ποιοτικούς καρπούς. Ευχαριστούμε πολύ τη διευθύντρια του νηπιαγωγείου και τις εκπαιδευτικούς των δύο τμημάτων του για την ευκαιρία που μας έδωσαν να συμβάλουμε και μεις στην υλοποίηση του σπουδαίου αυτού προγράμματος για τη σωστή διατροφή, και ευχόμαστε, κυριολεκτικά και μεταφορικά,  μετά από την «καλή σπορά» να υπάρξει μια «πλούσια και καλή σοδειά»!



*Επειδή, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα παιδιά και το διαδίκτυο προσπαθήσαμε το φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση να δίνει εικόνα για το τι έγινε, χωρίς όμως να εκθέτει τα χαρούμενα παιδικά προσωπάκια που μας εμπιστεύτηκαν.